Начало Архив на броевете 2013 БРОЙ № 10/2013 ПО НЯКОИ ВЪПРОСИ НА ОБЕЗПЕЧИТЕЛНОТО ПРОИЗВОДСТВО (КОМЕНТАР ПО Т. Д. № 6/2013 Г. НА ОСГТК НА ВКС)

ПО НЯКОИ ВЪПРОСИ НА ОБЕЗПЕЧИТЕЛНОТО ПРОИЗВОДСТВО (КОМЕНТАР ПО Т. Д. № 6/2013 Г. НА ОСГТК НА ВКС)

Български English

Автор

Гл. ас. Силвия Спасова

 

Анотация

Статията третира въпросите, поставени в т. д. № 6/2013 г. по описа на ВКС, Гражданска и Търговска колегии, образувано с разпореждане от 21.05.2013 г. на председателя на Върховния касационен съд (ВКС) по някои въпроси на обезпечителното производство. Разгледани са проблемите в съдебната практика свързани с: началния момент на срока по чл. 390, ал. 3, изр. 1 ГПК; наличието на интерес от налагане на възбрана в случаите, при които вписването на исковата молба има оповестително-защитно действие; предпоставка ли е за допускане на обезпечение чрез налагане на възбрана или запор принадлежността на имуществото - предмет на обезпечението, към патримониума на ответника; кои лица са процесуално легитимирани да обжалват определението за допускане на обезпечение на иска; как се доказва, че е предявен иска в определения от съда срок в хипотезата на чл. 390, ал. 3 във връзка с ал. 1 ГПК.

 

 

  •  
  •  

     

    Ключови думи

    обезпечение на иска, срок, възбрана, запор, вписване на искова молба, обжалване, трети лица, отмяна на обезпечението

    Locked Отвори в PDF

    За нас Настоящ брой Архив на броевете Условия за публикуване Абонамент Преглед на правни книги Новини Контакти Карта на сайта