Начало Архив на броевете 2013 БРОЙ № 11/2013 ОТНОСНО ПУБЛИЧНОПРАВНАТА ПРАКТИКА ПРИ ОСЪЩЕСТВЯВАНЕТО НА СПОСОБИТЕ ЗА ПРЕРАЗПРЕДЕЛЕНИЕ НА КОМПЕТЕНЦИЯТА

ОТНОСНО ПУБЛИЧНОПРАВНАТА ПРАКТИКА ПРИ ОСЪЩЕСТВЯВАНЕТО НА СПОСОБИТЕ ЗА ПРЕРАЗПРЕДЕЛЕНИЕ НА КОМПЕТЕНЦИЯТА

Български English

Автор

Гл. ас. д-р Петър Илиев

 

Анотация

В практико-прагматичен план многообразната и динамична дейност на субектите на правомощия понякога води до необходимост от преразпределение на компетенцията между тях, а това поставя няколко важни въпроса: кой е инициатор на такова преразпределение – държавата или субектите на компетенционни отношения?; какви са причините, налагащи изменение на разделението на управленския труд – реформи, изменение на курса или структурата?; какви са процедурите за преразпределение на компетенцията?; изменят ли се обектите на управление, нивото на приемане на решения и отговорността?.

В статията се разглежда публичноправната практика при осъществяването на способите за преразпределение на компетенцията - централизацията, деконцентрацията, децентрализацията и субсидиарността.

 

Ключови думи

публичноправна практика, способи за преразпределение на компетенцията, централизацията, деконцентрацията, децентрализацията, субсидиарността.

Locked Отвори в PDF

За нас Настоящ брой Архив на броевете Условия за публикуване Абонамент Преглед на правни книги Новини Контакти Карта на сайта