Начало Архив на броевете 2016 БРОЙ № 5/2016 СУБЕКТИ НА ПРАВОТО НА ПОВТОРНО ИЗПОЛЗВАНЕ НА ИНФОРМАЦИЯ ОТ ОБЩЕСТВЕНИЯ СЕКТОР

СУБЕКТИ НА ПРАВОТО НА ПОВТОРНО ИЗПОЛЗВАНЕ НА ИНФОРМАЦИЯ ОТ ОБЩЕСТВЕНИЯ СЕКТОР

Български English

Автор

Гл. ас. д-р Калина Георгиева

 

Анотация

В настоящата статия са представени легални дефиниции на субектите, които имат право да се ползват с информацията от обществения сектор за търговски и нетърговски цели и приложението им по отношение на съдебната практика.

Очертаването на кръга на субектите на повторно използване на информация от обществения сектор в нормативната уредба, и на европейско и на национално ниво в България, се отличава със стремежа да се достигне до всички частни лица. Правната регламентация на субектите на повторното използване на информацията от обществения сектор не ограничава кръга на лицата, които могат да се ползват с това право. Тази концепция постига своите резултати, тъй като в България съдебната практика оставя встрани въпроса кои лица имат право на достъп до информация и кои лица имат право на повторно използване.

Единственото стесняването на кръга на субектите на повторно използване на информация от обществения сектор се поставя при наличие на специален по отношение на Закона за достъп до обществена информация закон. В този случай информацията следва да се търси по реда на специалния закон.

 

Locked Отвори в PDF

За нас Настоящ брой Архив на броевете Условия за публикуване Абонамент Преглед на правни книги Новини Контакти Карта на сайта