Начало Архив на броевете 2016 БРОЙ № 8/2016 ДОГОВОРЪТ ЗА КРЕДИТ НА НЕДВИЖИМ ИМОТ НА ПОТРЕБИТЕЛ

ДОГОВОРЪТ ЗА КРЕДИТ НА НЕДВИЖИМ ИМОТ НА ПОТРЕБИТЕЛ

Български English

Автор

Проф. д-р Поля Голева

 

Анотация

Със Закона за кредитите на недвижими имоти на потребители, обнародван в ДВ бр. 59 от 29.07.2016 г., се регламентира договорът за кредит, предоставян на потребители за закупуване на недвижими имоти. Законът имплементира Директива 2014/17/ЕС на Европейския парламент и на Съвета от 4 февруари 2014 г. относно договорите за кредити за жилищни недвижими имоти на потребители и за изменение на директиви 2008/48/ЕО и 2013/36/ЕС и Регламент (ЕС) № 1093/2010.

Законът ще се прилага за договорите, които ще се сключват след влизането му в сила, но висящите договори могат да се прекратяват предсрочно от потребителите при императивните условия на закона, което в значителна степен ще подобри правното положение на лицата, взели през изминалите години кредити за закупуване на собственост или вещни права върху недвижимия имот. 

Кредитодателят по този договор може да е кредитна институция - банка по смисъла на Закона за кредитните институции или финансова институция, която не е банка  и отпуска кредити по занятие със средства, които не са набрани чрез публично привличане на влогове. Небанковата финансова институция се вписва в публичен регистър на БНБ. Кредитополучателят е потребител – физическо лице, което придобива недвижимия имот извън рамките на своята търговска, стопанска или професионална дейност. Кредитът може да е предоставен за придобиване на право на собственост или на друго, ограничено вещно право върху недвижимия имот.

Статията е посветена на разясняване на разпоредбите на закона.

 

Locked Отвори в PDF

За нас Настоящ брой Архив на броевете Условия за публикуване Абонамент Преглед на правни книги Новини Контакти Карта на сайта