Home Archive 2013 ISSUE № 3/2013 ЗАКОНИТЕ ОТНОСНО ПЕЧАТА В КНЯЖЕСТВО БЪЛГАРИЯ (1879 -1908) Част I. Проблемът за отговорността по печата. Субект на престъплението по печата.

ЗАКОНИТЕ ОТНОСНО ПЕЧАТА В КНЯЖЕСТВО БЪЛГАРИЯ (1879 -1908) Част I. Проблемът за отговорността по печата. Субект на престъплението по печата.

Български English

Author

Chief Asst. Prof. Snezhana Tsekova

 

Annotation

Възстановяването на българската държава в края на XIX в. се извършва във време на утвърдени буржоазно-демократични ценности. В първия български основен закон – Търновската конституция, са регламентирани широк кръг права и свободи на гражданите, сред които и свободата на печата.

Последните две десетилетия на XIX и първото десетилетие на  XX в. обаче са и време на остра полемика и противоречиви законодателни решения на проблема за отношението на свободата на печата към отговорността на лицата, свързани с разпространението на информация чрез него. Този проблем е предмет на изследване в настоящата статия. Той е особено остър в посочения период, защото през него печатът е основното средство за масова информация и мощен фактор за формиране на обществено мнение, чрез него се разпространяват политически идеи и се изразяват критични възгледи за управлението.

 

Keywords

престъпления по печата, отговорност, свобода на печата, печат

Locked PDF

About us Current issue Previous issues Conditions of publication Subscription Books to review Newscast Contact Site map