Home Archive 2014 ISSUE № 5/2014 РЕЗОЛЮЦИИТЕ ЗА ПРЕКРАТЯВАНЕ НА АДМИНИСТРАТИВНОНАКАЗАТЕЛНО ПРОИЗВОДСТВО

РЕЗОЛЮЦИИТЕ ЗА ПРЕКРАТЯВАНЕ НА АДМИНИСТРАТИВНОНАКАЗАТЕЛНО ПРОИЗВОДСТВО

Български English

Author

Nikolay Nikolov, PhD

 

Annotation

Предмет на изследване в настоящата статия е институтът на резолюциите за прекратяване на административнонаказателното производството. Той има обхват на уредба, който надхвърля изброените в чл. 54 три материалноправни основания за издаване на този акт. Изброяването на основанията за постановяване на тази резолюция в чл. 54 е неизчерпателно. Съществуват още множество материалноправни и процесуалноправни основания за издаване на резолюция за прекратяване на административнонанаказателно производство от административнонаказващ орган. Това дава основание да се използва сборното понятие „резолюции за прекратяване на административнонаказателното производство“. Предмет на настоящата статия ще бъдат всички те.

В случаите, в които резолюцията се постановява, поради наличие на някое от основанията по чл. 54 или на маловажен случай, тя има стойност на правораздавателен акт, който формира сила на присъдено нещо с всички произтичащи от това последици – стабилитет, непререшимост. Разликата в ефекта на издаваните на различни основания резолюции следва да бъде изрично подчертана, изведена и анализирана.

Значението на изследването на института на резолюцията за прекратяване на административнонаказателното производство се обосновава и от още няколко причини. Наказателното постановление е познат и многократно изучаван институт. В сравнение с наказателното постановление нормативната уредба на резолюцията за прекратяване на административнонаказателното производство е оскъдна. Тя се съдържа основно в чл. 54, но и в други норми на ЗАНН (чл. 28, 34 и др.). Недостатъчно са и теоретичните разработки на института. С оглед на превенцията на административните нарушения и създаването на стандарти за правомерно поведение на задължените лица мотивираната резолюция може да има по-голямо значение от наказателното постановление.

В настоящата статия е формулирано понятието и е изследвана правната природа на резолюцията за прекратяване на административнонаказателното производство, анализирани са основанията и реда за издаването й. Съществена празнота в нашата правна теория е изучаването на правното значение на тези резолюции в различните случаи.

 

Keywords

резолюция за прекратяване на административнонаказателното производството, ЗАНН, административнонаказващ орган

Locked PDF

About us Current issue Previous issues Conditions of publication Subscription Books to review Newscast Contact Site map